יש משהו בצלילה שאי אפשר להשיג ולקבל בשום ענף ספורט או פנאי אחר. יש משהו בשקט הזה שקיים מתחת למים, שקט שמכניס שקט לראש ולגוף, שקט שמאפשר להקשיב באמת ולחוות באמת. בצלילה הכל חייב להיות מדויק ומדוד, כל תנועה, כל פריט ציוד וכל אתר שיורדים אל המעמקים שלו. הצלילה תורמת המון לאיזון בחיים שכן לצד ההנאה הגדולה שבצלילה עצמה, יש משהו כמעט פילוסופי וטיפולי בפעילות המדהימה והמיוחדת הזו. קחו את כל זה ושלבו זאת עם חופשת צלילה וקיבלתם שלמות במלוא מובן המילה!
חופשות צלילה הן תחום הקיים כבר שנים רבות ואשר הולך ומתפתח מאוד כל הזמן, הן מבחינת האנשים שמחפשים סוג כזה של חופשה אקטיבית ומיוחדת והן מבחינת האפשרויות לתייר הצולל הישראלי בעולם. יש חופשות שמהותן צלילה לכל רמות הידע והניסיון, מחופשות בהם תוכלו לעבור קורס צלילה מקצועי ועד חופשות באתרי אקסטרים ואשר מיועדות לצוללנים מנוסים מאוד. יש חופשות שבהן צוללים לעומקים גדולים מאוד וחופשות שיותר מיועדות לצלילת שנורקל רדודה – לכל סוג וסגנון יתרונות משל עצמו ואנו נשמח לסייע לכם לבחור את החופשה המושלמת עבורכם. אז הרגישו חופשי לצלול איתנו למעמקים ולתת לכם מידע שיהפוך את חלום חופשת הצלילה הבאה שלכם למציאות ברת השגה.
העולם מלא באינספור יעדים תת–ימיים המחכים לכם שתבואו לחקור אותם. טיולים, חופשות וצלילה הולכים יד ביד ומהווים שילוב מושלם ללא ספק. חופשת צלילה מאפשרות איזון מדויק ושילוב אופטימלי בין ההיבט האתגרי והטיפולי של הצלילה לבין החוויה של טיול והגעה למקום חדש, בין הכיף הבסיסי של הצלילה לבין צלילה במיקום חדש ומקורי עבורכם. בחופשת הצלילה תוכלו לחוות מקום ותרבות מקומית, לשפר את יכולות הצלילה שלכם, לצלול עם צוללים מכל העולם, לגלות יצורים ונופים חדשים וכן הלאה ככל שתרצו.
כמו טיולי גלישה, הנושא של חבילות צלילה מאוד מפותח ומגוון כיום. ההיצע אדיר ועשוי להיות מבלבל, אך עם הסיוע הנכון והמקצועי תוכלו להרכיב לעצמכם חבילת צלילה אופטימלית המותאמת אליכם אישית באופן מלא. יש כמה סוגים עיקריים של חופשות צלילה:
חופשת צלילה על ספינות/יאכטות המשמשות ליציאה לצלילות וכמלון צף ומפנק (Liveboards). רוב הזמן אתם על הספינה ועוברים מאתר צלילה אחד לשני. חוויה אמיתית המקרבת אתכם הכי קרוב שאפשר לצלילה.
חופשת צלילה בה לנים במלון הקרוב לחוף ויוצאים בכל יום בהפלגה לאתר הצלילה המיועד לאותו היום.
חופשה באתר נופש ייעודי לצלילות, עם מועדון צלילה במקום ועם כל הציוד כחלק מהחבילה התיירותית.
מבחינת מיקומים, כל העולם פרוס לפניכם מבחינת מבחר של חופשות צלילה. תוכלו לבחור חופשת צלילה בקריביים, במלדיבים או באיים אקזוטיים רבים אחרים, צלילות באזור אירופה או ארה"ב, חופשת צלילה באפריקה, צלילות באזור אסיה ואוסטרליה ואפילו צלילות ביעדים מקוריים ולא שגרתיים כמו איסלנד. לרוב התחום של חופשות הצלילה מתרכז במיקומים אקזוטיים וטרופיים יותר, בהם עושר תת–ימי אדיר ומזג אוויר נוח לצלילה – אך באמת שכל האפשרויות פתוחות. רוב העולם הוא ים ומים ולכן אתם יכולים לצלול כמעט בכל מקום!
יש חופשות שמהותן צלילה המציעות לכם שוניות אלמוגים ענקיות וצבעוניות, חופשות שעיקרן צלילות אתגריות ומורכבות יותר, צלילות עם בעלי חיים מיוחדים או באזורים מקוריים וייחודיים מבחינת גיאוגרפיה או תנאי צלילה.
כאשר אתם מחפשים ובוחרים חופשת צלילה, אתם יכולים כמובן לבחור ולרכוש חבילת תיירות שכל כולה מוקדשת לצלילה וללינה בצורה איכותית ומפנקת המתאימה למיקומים האקזוטיים בהם תצללו. אך לצד זאת אתם יכולים גם לבחור לשלב חופשת צלילה עם אפשרויות תיירותיות ואפילו אתגריות נוספות. חלק מהכיף של הגעה למדינה חדשה הוא לחוות את כולה, את האוכל שלה, את התרבות שלה ואת הטבע שלה. כך אתם יכולים יחד עם הצלילות לבקר באתרים חשובים אחרים במדינה או אפילו ליהנות במהלך סדנת יוגה, לשהות עוד כמה ימים אחרי הצלילות כדי לחקור יותר לעומק את המדינה עצמה ולא רק את ההיבטים התת–ימיים שלה.
גם אם לא צללתם צלילת מיכלים מעולם, אל דאגה. חלק גדול מחופשות הצלילה בארץ ובעולם כוללות קורס צלילה, לכן, הנה מספר דברים שחשוב שתדעו לגבי חופשת צלילה הכוללת קורס:
צוללי מיכלים מחויבים ברישיון צלילה המתקבל אחר מעבר קורס צלילה והצלחה במבחן מסכם.
רישיון צלילה ישראלי נחשב לרישיון צלילה רשמי ומוכר ככזה ברחבי העולם.
ישנם שני סוגי רישיונות צלילה: כוכב אחד – המקנה אפשרות לצלילה עד לעומק 20 מ' וכוכב שני – עד ל-30 מ'.
מספר הצלילות והמפגשים הנדרשים לקבלת הרישיונות וגם אורכם משתנים מבית ספר לצלילה אחד למשנהו.
גיל המינימום ללימוד קורס צלילה הוא 12, על פי החוק הישראלי.
לימודים בקורס צלילה בישראל מחויבים (בכל גיל) בחתימה על הצהרת בריאות מפורטת.
מתחת לגיל 18, הלומד בקורס כזה צריך להצטייד באישור הוריו.
תלמיד בקורס מעל לגיל 45 מחויב בבדיקת רופא צלילה לפי תחילת לימודיו בקורס.
במקרה של בעיות בריאותיות כבעיות סינוסים, לב, ריאות, סכרת (או כל מצב כרוני אחר הכרוך בנטילת תרופות קבועה), נדרשת בדיקת רופא צלילה בטרם תחילת הלימודים.
כל צולל (או תלמיד בקורס) נדרש לבטח את עצמו בביטוח צלילה אישי.
אם אתם אינכם מתכוונים לשנרקל, אלא לצלול בצורה רצינית, אתם בוודאי מכירים את כל נושא הכוכבים וגם את הקורסים שכחתם כבר מזמן. אבל, גם עבורכם יש לנו מספר טיפים טובים, שאת חלקם אולי לא הכרתם:
חשוב מאד לבחור את אתרי הצלילה לפי מצבכם הגופני, יכולותיכם וניסיונכם.
אתרי צלילה מסוימים ברחבי העולם, מלכתחילה, אינם מתאימים לבעלי כוכב אחד, לכן, חופשת צלילה בהם תוכל להיות מוצלחת עבורכם, רק במידה ואתם מתכוונים להשלים בה את הכוכב השני שלכם.
אם הנכם צוללים מתחילים (או שלא צללתם מזמן) אל תשכחו לבצע חימום, לפני שאתם ניגשים לצלילה בעומק.
בעת תכנון החופשה, צרו קשר עם מועדון הצלילה המקומי ובקשו רשימת ציוד מומלצת ונדרשת. אתרי צלילה ספציפיים, למשל, מחייבים את הצוללים בהם בשימוש במחשב צלילה, בעוד אחרים – לא. דגש מיוחד יש לשים על סוג חליפת הצלילה, עובייה והתאמתה לטמפרטורת המים באתר הצלילה.
הקפידו לוודא כי בידיכם ביטוח צלילה תקף.
לעולם אל תטוסו זמן קצר לאחר צלילה! זמן ההמתנה המינימלי הוא 12 שעות לאחר צלילה בודדת ויממה לאחר סדרת צלילות.
ניתן לשלב את חופשת הצלילה שלכם במסגרת חופשה זוגית או משפחתית, גם אם בן/בת הזוג או שאר בני המשפחה אינם צוללים נלהבים כמוכם. סיורי הצלילה בארץ ובעולם יוצאים, לרוב, מחופי רחצה מסודרים, אשר יאפשרו שעות של בטן-גב בשמש לבני המשפחה הנותרים, אשר אינם נלהבים ללטף חתולי-ים מקרוב או לשוחח עם אלמוגים. אם בכוונתכם להשקיע שעות רבות בצלילה, על מנת למנוע חיכוכים שיעכירו את אווירת החופשה, מלכתחילה, דאגו לברר מהן האטרקציות התיירותיות הקרובות למלון או למועדון הצלילה ואת שעות הפתיחה שלהם. אל תותירו את מציאת החלופות לרגע האחרון, בו אתם עומדים מול פרצופים נזעמים של בני/בנות זוג או ילדים, הקובלים (ואולי בצדק) שבזמן שאתם נהנים מהצלילה שלכם, הם ניצלים בשמש או משתעממים בבית המלון. דאגו לשריין לכם זמנים מסוימים שבהם תבלו בחברת שאר בני המשפחה, בפעילות שמעניינת ומהנה אותם, אחרי הכל, יצאתם לחופשה משפחתית, ורצוי שכל בני המשפחה ייהנו ממנה.
כמו חופשת ספא, גם חבילת צלילה בחו"ל אינה דורשת הכנות מורכבות, אינה מגבילה אתכם לפתרונות אירוח יקרים ומלכתחילה ברור שהמטרה המרכזית ביציאה לחו"ל היא הצלילה עצמה. בהתאם לכך, תוכלו לבחור כל אפשרות אירוח שמתאימה לתקציב שלכם, החל באכסניה לחבר'ה צעירים במחירים זולים במיוחד, ועד בתי מלון מפוארים ברמת אירוח של 5 כוכבים. את מרבית ציוד הצלילה שלכם תוכלו לקחת איתכם, למעט אולי בלוני החמצן שאותם לא תוכלו להעלות למטוס. מפה והלאה, הכל תלוי בכם ובתקציב העומד לרשותכם, על מנת לעצב את החופשה על פי העדפותיכם.
אחרי שאמרנו את זה, ביציאה למסע צלילה בחו"ל, חשוב מאוד להבין מה היא רמת היכולות שלכם ומה הם האתרים המתאימים לכם ביותר. ישנם אתרי צלילה בעלי שם בקרב צוללנים בכל רחבי העולם, וכל צוללן חולם להגיע אליהם בשלב כזה או אחר של חייו. אתרים אלה יכולים להיות מסוכנים מאוד למי שאינו מנוסה בצלילה, ויכולים לא להתאים לכם במידה ואתם מבצעים את צעדיכם הראשונים בתחום. הרצון להיחשף לעולם התת ימי במלוא הדרו הוא מובן, אבל חשוב לזכור שצלילה הוא ספורט בעל סיכונים מובנים, שיכולים להוביל גם למוות. בהתאם לכך, כאשר אתם בוחרים את אתר הצלילה ביציאה למסע צלילה בחו"ל, כדאי ומומלץ לבחון היטב את האתר אליו אתם הולכים ואת מידת ההתאמה שלו לרמות השונות של רישוי הצלילה.
דברים נוספים שכדאי לתת עליהם את הדעת לפני שיוצאים למסע צלילה בחו"ל כוללים את נושא הביטוח ואת נושא החקיקה המקומית. בהיבט הביטוח, עליכם לוודא שפוליסת הביטוח שאתם רוכשים, מספקת כיסוי מלא גם לתאונות צלילה או לפציעות שעלולות להיגרם בעקבות פעילות הצלילה. ככלל, מומלץ לרכוש את פוליסת הביטוח הרחבה ביותר, לרבות חילוץ, וכן לוודא שכיסוי הצלילה מופיע בפוליסה באופן מפורש. בהיבט של החקיקה המקומית, יש לבחון האם רישוי הצלילה שלכם בישראל, מתאים לחוקי הצלילה המקומיים, וישנן מדינות בהן ישנה אכיפה מוקפדת מאוד על נושא זה, בעיקר לאור היותן מוקד למשיכת צוללנים מכל רחבי העולם, ותאונות שהתרחשו בהן בעבר.
כמו כן, ביציאה למסע צלילה בחו"ל מומלץ מאוד לצאת עם בן או בת לוויה, עליהם אתם סומכים ורצוי גם שיהיו באותה רמת רישוי שלכם לפחות. פרט לעניין הטכני של חובת מלווה בצלילה, ישנה גם חשיבות לאמון שאתם רוחשים זה כלפי זה, ויציאה לצלילה עם אדם קרוב אליכם בהחלט יכולה להיות מהנה יותר ובטוחה יותר עבורכם.
ידוע שספורט הוא מרכיב מרכזי בתהליך ניקוי הגוף. אם אתם חובבי ספורט אתגרי, אולי תוכלו להנות גם מחופשת ניקוי רעלים שתשאיר אתכם רעננים ומאושרים.